2012. szeptember 19.

Anglia? Nagy-Britannia?


Kérdezik többen, hogy hol is lakunk? Angliában vagy Nagy-Britanniában? Nos, mi mindkettőben, mert Dél Angliában lakunk (Cornwall megyében) és az Nagy-Britannia része. A pontos nevekről persze vita folyik a mai napig. Érdemes megnézni az alább bemásolt részeket.


Tehát a pirossal jelölt terület Anglia, a rózsaszínnel, kiegészítve +( Észak-Írország, Wales és Skócia )= jelenleg az Egyesült Királyság

Anglia  a Brit-sziget legismertebb területe, az Egyesült Királyság legnagyobb és legnépesebb országrésze, egyben az Európai Unió és a NATO tagja. Wales és Skócia határolja, melyek szintén az Egyesült Királyság részei. A többi oldalról tenger veszi körül. Nevét egy germán népcsoportról, az angolokról kapta, akik az 5. és 6. században telepedtek le ezen a területen. Legnagyobb városa London, mely egyben az Egyesült Királyság fővárosa is. Anglia a világ egyik legbefolyásosabb kulturális központja. 


 U. K.
  Egyesült Királyság zászlaja
Az Egyesült Királyság egységállam (unitárius állam), melynek négy országa AngliaÉszak-ÍrországSkócia és Wales. Parlamentáris monarchia, államfője II. Erzsébet brit királynő. A parlament Londonban, az ország fővárosában van, de jogainak egy részét átruházta a három nemzeti közigazgatási központban működő parlamentre, melyek Belfastban (Észak-Írország), Cardiffban (Wales) és Edinburghban (Skócia) működnek. A Csatorna-szigetek és Man szigete brit koronafüggőség, az országnak nem részei, de azzal föderatív módon összekapcsolódnak.Az Egyesült Királyságnak tizennégy tengerentúli területe van mind az egykori Brit Birodalom, a valaha volt legnagyobb birodalom maradványa, mely legnagyobb kiterjedésének idején, 1922-ben, a szárazföldi területek mintegy negyedét uralta. A brit befolyás a birodalom megszűnése után is felfedezhető a nyelvben, a kultúrában, és számos országban a jogrendszerben is. II. Erzsébet a Nemzetközösség feje, és államfője aNemzetközösségi királyság tagállamainak.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...