2012. november 9.

Albérlet, költözés, új lakás!!!

 Jelenlegi kilátásunk! :-)


Mikulás meghozza az új lakásunk kulcsát! December elején költözünk egy nagyobb helyre! A bérlés koránt sem egyszerű dolog....
Mielőtt kijöttünk Angliába  sok blogot és oldalt néztem át a lakhatással kapcsolatban. Mindenki kicsit riogatott, hogy nehéz lesz lakást bérelni.
 Kétféle bérlet van, vagy szobát bérelsz, akkor ugye többed magaddal osztozol fürdőszobán és konyhán, ekkor a heti vagy havi albérleti bérben benne van rezsi költség is. Ilyenkor általában gyorsan szálláshoz tudsz jutni. Ha önállóan akarsz ingatlant, akkor az esetek  99%  ügynökségen keresztül tudod lebonyolítani, ha már itt vagy Angliában. ( mi otthonról még ajánlatot se tudtunk kérni). Zoli májusban 1,5 hét alatt be tudott költözni a jelenlegi kis lakásunkba.Minimum fél évre bérelhetsz és ezt szigorúan betartatják, kiköltözhetsz, de ha nem találnak új bérlőt, akkor neked kell kifizetni a fél év hátra lévő bérleti és egyéb költségeit is. Májusban előleg, kaució  munkaszerződés,és kezes kellett a bérlésünkhöz. Most látjuk csak, hogy akkor milyen egyszerűen ment az egész. Az órákat a nevünkre kellett átíratni. Itt Angliában a bérlő fizet az ügynökségnek egyszeri ügyintézési díjat, a bérbeadóval ritkán jó esetben sose találkozik. Kivétel, ha több jelentkező közül személyesen akar választani a bérbeadó, ilyenkor interjúra hívnak az ügynökséghez. Aztán a bérlés folyamatos ideje alatt a havi bérleti díjból az ügynökség rendszeresen kap %-ot, azért, mert tartja veled és a bérlő között a kapcsolatot ill. képviseli az érdekeiteket. Magyarországon az ügynökségek általában 1 havi bérleti díjt kérnek el a lakás tulajdonostól és aztán kivonulnak a terepről. Ha akár 1 nap múlva is gond merülne fel ők már nem is léteznek. Itt a kauciót nem kapja meg a főbérlő, hanem egy központi alapba kerül és az albérlet felmondását követően az elszámoláskor derül ki, hogy visszajár-e a bérlőnek. Teljesen más a két ország.
Tehát szükségünk lett egy nagyobb bérleményre,  itt lassan fél éve lakunk és nagyon szerettük, mert szép, új lakás, de nekünk kicsi és zajos. A belvárosban lakunk a sétálóutcától fél percre. Üzletek a lábunk alatt. A konyha ablakból rálátni a kis öbölre. Szerettem kinézni, mert látni az apály mozgást, a dombokon legelő tehenek, egyszerűen jó volt kinézni. Viszont az éjjel nagy forgalmú zsákutcánkat nem szerettem. Itt gyalogoltak a bulis egyetemisták és nem csendben, továbbá a hálószobánk alatt a társasház lépcsőháza van.
Nos, megnéztünk sok ingatlant, de alig akad "normális", mert a legtöbb sok pici szobás és egyetemistáknak kiadó. Vizesek, penészesek, drágák... Aztán találtunk egy nagyon jót, megnéztük. tetszett, de még keresgéltünk. Végül csak az elsőnek megtekintett a nyerő. Közvetítői díjat kifizettük, aztán vizsgálták, hogy mennyi a jövedelmünk, fizetőképesek vagyunk-e? Kezes kellett, aki angol állampolgár és be tudja mutatni, hogy neki is van x mennyiségű havi jövedelme, majd a jelenlegi ingatlan közvetítőtől kellett referencia. Ez mind sok sok idő volt... Három hét volt, mire kiderült, hogy egyáltalán kibérelhetjük majd!
Örömmel készülődünk az új helyre. A kilátást sajnálom, de ott is lesz majd mit nézni :-)

1 megjegyzés:

Sárkány írta...

Nálunk sem volt könnyű a lakásbérlés, de persze mi is nagyobba szeretnénk költözni. Februárban jár le a fél év. Hú jó sok minden kell ha váltani akar az ember! És lesz kis kertetek is vagy lakást béreltek újra?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...