2013. augusztus 24.

Lakásbérlés-infók

Angliában a legtöbb ember lakást bérel akár egész életén át. Itt elfogadott és a saját otthon lehetősége sokaknak itt is álom. De aludni, lakni élni kell valahol. Legjobb, ha  tudod előre, hogy lakást bérelni körülményes, kissé hosszadalmas és drága dolog. Persze minden az igényeken múlik. Van szoba, lakrész, lakás, ház és bármi csak legyen pénzed...
Sok fiatal és sok gyermektelen család közösen bérel lakást, így a költségek több felé oszlanak. Az Angol lakásokban általában több WC és fürdőszoba van, mint itthon, viszont a szobák sokkal kisebbek és a falak általában nem téglából vannak, azaz a hangszigetelést ne várj!! Sokszor a fotókon jó nagy szobát látsz, aztán a valóságban kiderül milyen kicsi is.
A legtöbben lakást csak ingatlanközvetítőtől tudnak béreli, szobát külön főbérlőtől is lehet. Az irodák drágák és nem is lehet nagyon rövid időre bérelni, de jogilag ők biztosabbak, pláne, ha jó hírű megbízható irodák. ( mindig lassan dolgoznak, ne várj tőlük lakást 2 hét alatt!!)
1. El kell döntened hol, milyen városban, milyen fajta lakás érdekel.
Aztán a  http://www.rightmove.co.uk/   vagy  http://www.gumtree.com/ oldalon kiválasztod a bérlést, majd a városra szűkítesz, (távolságokat is adhatsz meg) bejelölöd az igényeidet, hány szobás legyen stb. A kínálatnál látod melyik cég, ingatlaniroda a hirdető, aztán ha akarod annak is megnézheted a saját honlapján. Nézned kell, hogy még kiadó-e? vagy tárgyalás alatt van-e az ingatlan. Sokáig még nem veszik le a honlapról csak ráírják a kiadva feliratot marketing szempontból.


Az árak egyértelműen fel vannak tüntetve, a kaukciót is számolnod kell! + ált. 1-2 hónap bérleti díjat is elkérhetnek előre egy lakásnál. ( szobánál nem szokták). A hirdetésben ha 2 hálószobásról beszél, akkor még van hozzá egy nappali rész is, azt nem számolják szobának, mert csak a hálószobákat számolják. Fontos, hogy bútorozott-e? Leírásban megtalálsz mindent az ingatlanról, milyen fűtésű, stb. Megnézheted, hogy iskolák milyen messze vannak a lakástól, stb. Az utca videó (street view) nagyon praktikus!!Érdemes aztán már a helyszínem felmérni a többit. Bolt, buszközlekedés milyen. Kinek mi az igénye. Mindent meg kell és meg lehet kérdezni úgy tudsz tájékozódni! Érdemes időd szánni rá, hisz sok pénzről van szó. Jó elmenni személyesen az irodába és velük egyeztetni, hogy mikor tekinthető meg a lakás.
A szerződési feltételeket komolyan kell venni,
Pl:  ha fél évre bérelsz milyen következményekkel jár, ha pl. el kell menned 4 hónap után? Elveszik-e a kaukciód? Fizetned kell-e a közvetítőnek? Mo.-na a kiadó fizet Angliában a bérlő :-( közvetítői díjat. Miért tart több hétig, hogy végre a lakásba költözhess? Nekünk be kellett pl. bizonyítanunk, hogy  a lakást ki tudjuk bérelni. Kellett a munkáltatótól igazolás. Meggyőződnek, hogy van-e rendszer jövedelmed, hogy tudd fizetni az ingatlant. Az ingatlannak lesznek persze rezsi költségei +a helyi adót a council tax-ot is  kell fizetned ált. 80-150 Font között mozog. Ez egy városon belül is változik, mert az utca elhelyezkedése határozza meg.


Ajánlom még Fodor Marcsi írását , sok jó dolgot ír a témáról. Érdemes elolvasni!

Itt még ezer jó információt kapsz Melinda és Mátyástól. Nekem is sokat segített ez a két oldal!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...