2011. július 16.

RózsaBarack

8 éve lakunk családi házban. A házat előtte kb. 3 évvel építgették (aztán mi..), de  előtte itt szőlők voltak. Régi szőlők és sok-sok gyümölcsös. A városka szélesedett így a gyümölcsösök már csak mutatóban ütik fel a fejüket. A kertünkben volt 2 csodálatos sárgabarackfa és 4 fehér gyümölcshúsú őszibarack, ami valóban csak ősszel érett be. Mára  csak 1 sárgabarackfa maradt, amit én szeretném azt hinni, hogy a helyi elnevezésű híres Kécskei rózsabarack.

Kécskei rózsa:
Az ókécskei szőlőkben, valószínűleg magról keletkezett. Először Nyújtó Ferenc írta le és szelektálta.
Július második harmadában, néha annál valamivel későbben érik. A legkorábbi rózsabarack típusú kajszibarack.
Jól, sőt igen bőven terem, nagyon jól termékenyül. Gyümölcse középnagy vagy nagy, kissé lapított, visszás csepp alakú. Alapszíne világos okker-narancssárga, háti és napos oldala kárminnal bemosott. Húsa sötét narancssárga, magvaváló, rostos, amellett lédús. Íze édes, jó kajszi aromájú, a héjnál kissé savanykás. Rostos húsa igen jól szállíthatóvá teszi.
Levele a szív alaktól a kerekdedig, többféle változatban fordul elő ugyanazon a fán. Koronája gyenge-közepes növésű, lapított gömb alakú. A fagyokkal, a betegségekkel és kártevőkkel szemben ellenálló. A Borsi-féle kései rózsáéval egyező termőhelyet kíván.


 Dédelgetem a fát és ragaszdodom hozzá, azt nem tudom, hogy miért? Nagyon szép lett idén is a termés. Mikor szedem a barackot, alig tudom megállni, hogy ne egyek folyamatosan. Olyan kívánatos, szép, illatos és szeretem a pirosas oldalát különösen...Anyukám főz folyamatosan belőle lekvárt. Ma is. két vödör barackot fogok megszabadítani a héjától. A téli finom zserbóban ismét viszont  látom majd. Szeretem.


 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...