2013. március 20.

Magyar Club Cornwallban

Mikor még csak érdeklődtünk Anglia felé, akkor megnéztük Cornwall megyét a térképen és azt hittük, hogy itt majd nem fogunk Magyarokkal találkozni. Hiszen ez az egyik legtávolabb megyéje az országnak. Tévedtünk, magyarok mindenhol vannak! Zoli egy áruházban találkozott először egy magyar férfival  és a két kisfiával. (azóta ők a barátaink!) Majd gyorsan kiderült hogy van megyei klub is. A Facebook- on van egy zárt csoportunk, majdnem 200 fő, de rendszeresen kb. 60 fő találkozik havonta. ANDI nevű aktivista hölgy segítségével Truro városában. ( bal szélén a képnek, térdel!)
Mint a képen is látható főleg a kisgyerekes családok vagyunk a legtöbben. Fontos, hogy a gyerekek magyar társakkal is játszanak és gyakorolják a nyelvet.  És persze jó magyarokkal találkozni, megtudni ki mit csinál, ki hogy érzi magát.
 Mi mindig felkapjuk a fejünket, ha véletlenül magyar szót hallunk, ami nagyon ritka!! Legutóbb itt a helyi múzeumban voltunk egyik hétvégén és összefutottunk egy kb. 8 fős csoporttal. Mi örömmel rájuk köszöntünk, aztán ők annyit se mondtak :BÁ... Elnézést is kértem magamban,  mert néha örömömben lerohanok másokat, de azért furcsa volt. Itthon aztán megbeszéltük a párommal, hogy ők biztosan Londonból jöttek, vagy valami nagy városból. Miért? Londonban a legfrissebb felmérések szerint több magyar él, mint Pécs városában.  Katt a kékre! ( a cikk érdekes és egyben szomorú tény is)
Londonban nagyon sűrűn hallani magyar szót. Sok magyar együtt? Sok esetben a az otthoni viszonyokat mintázza. Tehát ők a múzeumban nem örültek nekünk, nekünk meg a magyar hangra megdobbant a szívünk. Mások a körülményeink és mások a  napjaink. A mi városunkban mi vagyunk az egyetlen család és még 3-4 embert sejtünk, akik magyarok. Igen mi magyarok vagyunk, amit magunkban hordunk bárhová is megyünk a világba.




3 megjegyzés:

zsuzsi írta...

Guilty as charged, en nem ugrok minden magyar nyakaba, csak azert mert vki magyar, meg miert lenne szimpatikus? Az a veletlen, h eppen oda tett le a golya, miert kellene meghatarozza a baratsagaimat? Magyarorszagon sem tartottam mindenkit jofejnek, az h ide kijottek, nem fogja ezt megvaltoztatni.

Kriszti írta...

Nem is a barátságról volt szó, hanem üdvözlésről egy olyan helyen, ahol halvány esély se volt rá, hogy magyar szót halljak. Csak a különbözőségekről és a helyzetekről.

Mandula írta...

Jó hogy van lehetőség magyarokkal is tartani a kapcsolatot. Ha mi ki megyünk - jövőre - én is örülnék neki, ha a gyerkőceim magyar szót is hallanának :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...