2011. május 3.

Konyhában

Gondoltam a konyhai nagy munkákat kicsit összegyűjtöm.

1.Mama és Béni papa egy napon születtek. Trüffel torta, de fondat-os formában.Ez volt az első fondant készítésem. de egész jó lett. Belül 6 deci tejszín és  4 tábla 75-80%-os keserű csokiból lett készítve krém. Ú!!!








Kakaós  fonott kalács
Kelt tészta





Recept: Sokan kérik tőlem!

Én is egyből elkértem, mikor először ettem ilyet!
70 dkg átszitált liszt
1 kiskanál só
6 dkg cukor ( 2 evőkanál)
3 tojás sárgája
5 dkg friss élesztő
1/2 liter tej
diónyi olaj (3 evőkanál )

A fél liter tejből kb. 2 dl- langyos tejbe teszem az élesztőt rá egy kicsi cukor, majd hagyom, hogy felfusson. /10-15 perc/ Közben a lisztet megszitálom, én mikróba teszem be fél percre vagy a kályha mellett hagyom már előtte, hogy langyos legyen.A lisztbe teszem a langyos felfutott élesztős tejet, + a másik 3 dl is langyosan, majd a 2 evőkanál cukor, 3 tojás sárgája, kiskanál só!!, olaj Majd ezeket összekavarom, ragadós az eleje és úgy tűnik nem lesz belőle semmi...aztán csoda lesz és ha még extrán ragad és nem akar a tálból külön cipó alakulni , akkor teszek bele kicsi lisztet és főleg a tál oldalára!!A kész tészta LÁGY! Nem kell tőle megijedni.
A kész kis cipónak picit belisztezem a tetejét a nagy tálba és letakarom tiszta ruhával, majd irány valami meleg hely. Télen cserépkályha előtt kelesztem, Nyáron napon. Ha meg semmi ötletem és hideg van, akkor a sütöt picit bemelegítem, majd lekapcsolom és beteszem oda. Ha megkelt akkor már jó duci és a konyharuhát is felemeli a tészta.

Töltelék. 25 dkg, kocka ráma ( kockára vágom és pár pillanatra ezt is mikróba teszem, hogy ne legyen nehéz kikeverni)
20 -25dkg cukor + 3 tasak vaníliás cukor
3-4 púpos evőkanál kakaópor ( cicás)
a 3 tojás maradék fehérje felverve
ezeket géppel kavarom össze.

 A megkelt tésztát 3 részre szedem. Lapos hosszúra kinyújtom őket, megkenem a csoki töltelék 1/3 részével és feltekerem. Így lesz 3 kakaós csík, amiket a végén összefonok és beteszem egy magasabb falú tepsibe! Én 200 fokon légkeveréses sütőben sütöm.Az idejét nem tudom ...., de kb. 1 óra. Nem szabad túl sütni. Én tűpróbát csinálok ill. ha jó kalács illat van már az egész házban, akkor tuti! Az ajtaját nem szabad nyitogatni a sütőnek sülés közben! Aki ügyes körbe fonja és kerekre rakja, akkor a közepébe egy pohárt szoktam tenni, amit alufóliával bevonok, de ezt extra nagy méretű tepsiben lehet csak megcsinálni.

Szoktam kakaós csigának is kisütni, de nekünk jobb ez a sima hagyományos fonott kalács. Nem édes, és pillanatok alatt elfogy. Jó étvágyat!



A következő is kelt tésztás. Sajtos kiflik


Április elsejére készítettük a következő szendvicseket az oviba!  




Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...